El dolor crònic es defineix generalment com un dolor que persisteix durant més de tres mesos, afectant milions de persones a tot el món. Pot manifestar-se de diverses formes, com dolor postoperatori, dolor oncològic, dolor orofacial (que involucra el cap i la boca) i dolor musculoesquelètic (que afecta ossos, músculs i tendons). Un tipus especialment desafiant és el dolor neuropàtic, que es produeix a causa de danys o disfunció en el sistema nerviós. El dolor neuropàtic sovint es presenta com sensacions de cremor, punxades o descàrregues elèctriques i pot ser causat per condicions com la diabetis, l’herpes o lesions nervioses. A diferència d’altres tipus de dolor, no respon bé als tractaments estàndard com els antiinflamatoris o els opioides.
Gestionar el dolor crònic, especialment el dolor neuropàtic, continua sent un repte complex. Tot i que els medicaments antiinflamatoris com l’ibuprofèn o l’aspirina poden ajudar en casos de dolor lleu, ofereixen un alleujament limitat en casos més greus. Per a molts pacients, és necessari recórrer a medicaments més forts com els opioides, però el risc d’addicció i altres efectes secundaris negatius fa que aquesta opció no sigui l’ideal. Molts pacients es troben en una cruïlla, enfrontant-se a tractaments ineficaços o alternatives perilloses.
Ketamina: Una Opció Prometedora per al Dolor Neuropàtic
Una opció emergent per tractar el dolor crònic i neuropàtic és la ketamina, tradicionalment utilitzada com a anestèsic. En els últims anys, la ketamina ha guanyat atenció per la seva capacitat de proporcionar alleujament a pacients que pateixen dolor crònic intractable. El seu mecanisme d’acció implica el bloqueig dels receptors de N-metil-D-aspartat (NMDA) en el cervell i la columna vertebral, que estan involucrats en la percepció del dolor i la memòria.
Les investigacions han demostrat que la ketamina és eficaç, especialment quan s’utilitza en un entorn clínic controlat. Un estudi realitzat per Sigtermans i col·legues va involucrar 60 persones amb dolor crònic. La meitat va rebre infusions de ketamina, mentre que l’altra meitat va rebre un placebo. Els resultats van ser notables: aquells que van rebre ketamina van experimentar una reducció significativa del dolor durant la primera setmana, i l’alleujament va durar fins a 12 setmanes. Una revisió bibliogràfica recent també va trobar que el tractament amb ketamina podria proporcionar un alleugeriment del dolor que duri més de 30 dies en persones amb dolor neuropàtic, encara que per ara sembla que alguns tipus de dolor neuropàtic (com la síndrome de dolor regional complex ) podrien respondre millor que altres.
Ketamina i Salut Mental
Més enllà de les seves propietats per alleujar el dolor físic, la ketamina també ha demostrat ser prometedora en el tractament dels efectes psicològics del dolor crònic. Condicions de salut mental com la depressió i el trastorn d’estrès posttraumàtic (TEPT) sovint coexisteixen amb el dolor crònic. Un estudi de Keizer i col·legues va destacar la comorbiditat entre el TEPT i el dolor crònic, subratllant la importància d’abordar tant els aspectes físics com emocionals d’aquestes condicions. Per tant, és probable que els efectes terapèutics i d’alleugeriment del dolor de la ketamina es puguin millorar amb la psicoteràpia assistida per ketamina (KAP), administrada en un entorn supervisat i combinada amb suport psicològic.
Psicodèlics i Dolor Neuropàtic: L’Evidència
A més de la ketamina, els investigadors estan explorant el potencial dels psicodèlics en el tractament del dolor crònic i neuropàtic. Psicodèlics com la psilocibina, l’LSD i l’MDMA han estat estigmatitzats durant molt de temps a causa de la seva classificació com a substàncies de la Llista I, la qual cosa significa que es consideren amb un alt potencial d’abús i sense un ús mèdic acceptat. No obstant això, l’evidència apunta que el potencial d’abús d’aquestes substàncies és realment menor (4), i estudis recents suggereixen que els psicodèlics podrien oferir mecanismes innovadors per a l’alleujament del dolor.
Tot i que la investigació es troba en les seves primeres etapes, hi ha evidència que els psicodèlics poden proporcionar beneficis analgèsics (alleujament del dolor) per a diversos tipus de dolor, com cefalees en raïm, dolor relacionat amb el càncer i dolor en les extremitats. Per exemple, un estudi realitzat per Castellanos va revisar l’evidència disponible sobre la teràpia psicodèlica i va destacar el seu potencial per reduir la sensibilitat al dolor en aquestes condicions. A més, s’ha demostrat que els psicodèlics milloren significativament trastorns psiquiàtrics com la depressió i el TEPT, que sovint acompanyen el dolor crònic.
Conclusió
La psicoteràpia assistida per ketamina ha emergit com una poderosa opció de tractament per al dolor neuropàtic crònic, oferint esperança als pacients que han esgotat les teràpies tradicionals. La seva capacitat per modular els receptors NMDA permet un alleujament significatiu del dolor, mentre que el seu potencial per millorar els resultats de salut mental en reforça l’atractiu. A més, els seus efectes psicodèlics poden ser d’utilitat potencial per tractar els problemes de salut mental que sovint exacerben el dolor si s’utilitzen amb l’acompanyament terapèutic adequat.
Els psicodèlics, encara poc investigats, mostren potencial en el tractament del dolor crònic, especialment en entorns terapèutics controlats. A mesura que l’estigma que envolta aquestes substàncies comenci a desaparèixer i es realitzin més estudis, podrien convertir-se en part d’una estratègia més àmplia per alleujar el dolor i donar suport a la salut mental.
Encara queda molt per descobrir sobre el dolor en si, ja que investigacions noves i en curs revelen incògnites prèvies (com les diferències de gènere en la percepció del dolor), però sembla clar que la medicina psicodèlica, combinada amb pautes de tractament clares i suport psicològic adequat, té el potencial per millorar la vida de les persones que pateixen dolor crònic i neuropàtic.
Referencies
- Sigtermans, M. J., et al. (2009). Ketamine produces effective and long-term pain relief in patients with complex regional pain syndrome type 1. Pain, 145(3), 304-311. https://doi.org/10.1016/j.pain.2009.06.023
- Guimarães Pereira JE, Ferreira Gomes Pereira L, Mercante Linhares R, Darcy Alves Bersot C, Aslanidis T, Ashmawi HA. Efficacy and Safety of Ketamine in the Treatment of Neuropathic Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of Pain Research. 2022 Apr;Volume 15:1011–37.
- Keizer, K., et al. (2020). Chronic pain and PTSD: A co-occurring burden. Journal of Pain Research, 13, 2567-2579.
- Johnson MW, Griffiths RR, Hendricks PS, Henningfield JE. The abuse potential of medical psilocybin according to the 8 factors of the Controlled Substances Act. Neuropharmacology [Internet]. 2018 Nov;142(142):143–66. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0028390818302296?via%3Dihub
- Castellanos, D. (2020). The emerging use of psychedelics in chronic pain management: A review of current literature. Journal of Psychedelic Studies, 4(2), 1-10.
- Niesters, M., Martini, C., & Dahan, A. (2013). Ketamine for chronic pain: Risks and benefits. British Journal of Clinical Pharmacology, 77(2), 357-367. https://doi.org/10.1111/bcp.12094
- Kooijman, M., et al. (2023). Psychedelics in pain research: Challenges and future perspectives. Journal of Psychopharmacology, 37(3), 250-262.
- Stratton H, Lee G, Mahdi Dolatyari, Ghetti A, Cotta T, Mitchell S, et al. Nociceptors are functionally male or female: from mouse to monkey to man. Brain. 2024 Jun 3.